Hva kan jeg gjøre om jeg blir mobbet?

Ikke godta at andre behandler deg dårlig

Det er du selv som bestemmer hva som oppleves ubehagelig og sårende for deg. En god huskeregel er at du ikke skal tåle mer dritt på nett og mobil enn IRL. Og husk at norsk lov og dine rettigheter også gjelder på nett og mobil.

 

 

Fortell det til noen du stoler på

Du skal ikke være alene om de vanskelige følelsene. Snakk med foreldrene dine, venner, helsesøster, en lærer eller en ungdomsarbeider. Synes du at det er vanskelig å snakke med noen du kjenner, kan du kontakte Kors på halsen på chat, mail eller telefon. Der møter du voksne som lytter og tar følelsene dine på alvor. Det er helt anonymt og gratis.

 

 

Ikke svar på stygge meldinger og kommentarer

Selv om det kan være vanskelig å la være, ikke svar på eller send noen reaksjon på ubehagelige meldinger eller kommentarer. Det kan føre til mer mobbing. Å fremprovosere en reaksjon er gjerne det mobberen ønsker. Meldinger og kommentarer som er ment å trakassere eller gjøre deg opprørt bør du derfor la være å svare på.

 

 

Ta vare på bevis

Lagre eventuell logg og SMS‘er eller gjør en «screenshot» av nettsiden eller mobilskjermen. Det vil gjøre det lettere for deg når du skal vise andre hva som har skjedd og det vil være til hjelp dersom det blir aktuelt å etterforske saken. Husk å få med dato og tidspunkt.

 

 

Blokkér mobberen

Du trenger ikke å finne deg i at noen mobber deg – blokkér uønskede avsendere og fjern folk som er ufine fra vennelistene dine. De fleste sosiale medier og spill tillater deg å blokkere eller rapportere de som oppfører seg dårlig mot deg. Telenor tilbyr et gratis mobbefilter. Dette gir deg muligheten til å stenge ute nummer som du ikke vil motta tekst- eller bildemeldinger fra. Avsenderen vil da motta følgende beskjed: ”Advarsel. Du har blitt sperret fra å sende meldinger til dette nummeret”. Ring Telenors kundeservice på 09000 eller gå inn på www.telenor.no for mer informasjon.

 

 

Søk hjelp og råd

brukhue.com finner du en oversikt over hvem som kan hjelpe med hva. For eksempel kan Konfliktrådet bistå i å snakke om konflikten og slettmeg.no kan hjelpe med tips og råd til hvordan du får slettet uønsket innhold på nettet.