Elevaktivitet
- Først alle elevene hver for seg noen minutter. Reflektere, skrive ned eller tegne.
- Så sammen, etter tur (med sola, eller mot). Fortelle, lytte, vente på tur utveksle meningerog ideer.
- Elevene
- Elevene finner ett felles svar. Refleksjonsprosess, elevene enes om en av flere muligheter.
- Til slutt. Presentasjon av løsning av leder og for alle elevene. Evaluering, av prosess, rolle og resultat. Fokus for læreren og elevene ligger på det positive i prosessen.
Elevene starer altså først alene. Dette er slik for at eleven skal få en reel mulighet til å bidra med noe eget og ikke bare slutte opp om forslag fra de andre eller fra noen som de liker. Deretter skal de altså etter et fast mønster, utveksle informasjon og ideer om hvordan den praktiske oppgave kan løses. Leder for gruppa styrer denne prosessen og passer på at alle har mulighet til å bidra.
Opptaket er gjort med ordinære, normaltfungerende elever
Elever fordeler roller.
Som støtte under den individuelle delen av samhandlingsrunden har vi introdusert et tenkeark til bruk for elevene. (Se figur lenger nede). Dette kan de bruke til å notere,tegne skisser etc. Tidsmessig er det lagt opp til at en samhandlingsrunde gjennomføres på ca 1 klokketime. Her har vi erfaring fra at en inndeling i tre av økta bør ha følgende tids inndelingen:
- Lærer startet opp økta med modellering og instruks
ca 10-15 min - Elevene jobber selvstendig, ca 20 min.
Individuelt arbeid 2-3 min.
Refleksjon 10-15 min.
Utprøving av resultat 5 min. - Evaluering av runden 20 min.
Presentasjon av oppgaven 5 min.
Hvert gruppemedlem med sine roller og innspill ca 5min.
Samhandlingsrunden må organiseres tidsmessig slik at alle elevene får mulighet til å bli evaluert, og slik at både elever og lærer får sagt noe. Dette kan være en utfordring. Det er særlig viktig at lærer ikke undervurderer hverken tid til evaluering eller betydningen av evaluering. Eksakte tidsintervaller eksisterer selvfølgelig ikke og må sees mer på som en rettesnor.